Ekonomi
Årsredovisning för år 2023: Årsredovisning2023
(för tidigare årsredovisningar, se längre ner på denna sida)
A. Inkomster.
Vägföreningens inkomster är främst från medlemsavgifter och bidrag från kommunen. Medlemsavgiftens storlek bestäms vid årsmötena.
Vid årsmötet 2016 bestämdes årsavgiften till 500 kr för alla Vägföreningens fastigheter utom för de fastigheter som helt saknar utfart till Vägföreningens vägnät och för de fastigheter som är obebyggda. Detta är en av de lägsta vägföreningsavgifterna i Sverige.
Från och med år 2016 kommer årsavgiften att påföras den räkning som fastigheten får för vatten och renhållning av Vellinge kommuns anlitade bolag Serkon. I år, 2016, sker detta vid fjärde kvartalets räkning, dvs med förfallodag i december. Detta innebär, att Vägföreningens kassör nu slipper det årliga omfattande arbetet med indrivning av medlemsavgifterna. Genom att anlita Serkon blir det emellertid en kostnad för Vägföreningen, eftersom Serkon inte arbetar gratis.
Vid nybyggen och vid större om- eller tillbyggnad har Vägföreningen rätt att fakturera en avgift för den trafikökning och det slitage som byggnationen medför med stöd av Anläggningslagen §48a. Denna slitageavgift är av Vägföreningens årsmöte för närvarande (år 2022) bestämd som en engångsavgift till 2500 kr, 5000 kr, 7500 kr eller 10000 kr beroende på om byggytan är upp till 30 kvm, 31-100 kvm, 101-250 kvm eller större än 251 kvm. Skulle byggnationen orsaka skador på Vägföreningens vägar, så är den aktuelle byggherren dessutom skyldig att reparera uppkomna skador. Om fastighetsägaren inte betaler avgiften, så kan styrelsen väcka talan mot berörd fastighetsägare vid Mark och Miljödomstolen.
Vid alla nybyggen och större fastighetsarbeten skall fastighetsägaren eller byggherren kontakta Vägföreningen. Detta, så att en gemensam inspektion av berörd vägs beskaffenhet kan göras, innan arbetet påbörjas.
För att Vägföreningen skall få bidrag från Vellinge kommun, så kräver kommunen att Vägföreningen sköter sitt område i en rad olika hänseenden, bl a skall vägarna hålla "Kommunal standard". Fastighetsägarnas växtlighet får självklart inte hindra eller försvåra framkomligheten på vägarna. Stenar, vitmålade eller ej, får självklart inte läggas ut på vägarna eller på gräsremsan utanför tomtgränsen.
Vägbeläggningen får vara asfalt eller grus. Alla Vägföreningens vägar har asfalterats utom Grumshöjesträtet som är en grusväg.
B. Utgifter.
Allt arbete inom Falsterbo Vägförenings styrelse sker helt utan arvode.
Vägföreningens utgifter är för snöröjning, sandning och sopning. Vägföreningen har sedan bildandet av föreningen anlitat Perssons Entreprenad AB för sådana uppgifter.
Vidare blir det utgifter då behov föreligger av asfaltering och åtgärder för vägnätets underhåll och säkerhet.
Vägföreningen är medlem i REV (Riksförbundet för Enskilda Vägar). Genom detta viktiga medlemskap, så har Vägföreningen en mycket god försäkring. Dessutom har Vägföreningen därmed tillgång till juristhjälp, tekniska råd, expertis på vägfrågor, mm.
C. Tidigare årsredovisningar.